Kött fifan!

Förra veckan fick jag något av en inspirationschock. Jag läste om att man tydligen skulle kunna kallröka kött i en vanlig grill. Vi har älgkött fulla frysen och en alldeles förträfflig Webergrill, vad har jag väntat på? Tog upp och tinade en bit rostbiff och en bit fransyska, kokade en tioprocentig saltlag som köttet fick ligga och dra i i typ fem dagar, sen åkte det i grillen. Valde förstås årets blåsigaste dag och hade därav lite sjå med att hålla rökspånet i grillen, men efter ett par försök började det att ryka. 

I beskrivningen stod att lättrökt kött behöver cirka tolv timmar i röken, jag körde typ sju, sen var klockan för mycket för att jag skulle orka hålla på längre. Spånet slocknade nämligen stup i kvarten och krävde en del tilltittning. Nästa gång ska jag räkna ut hur man bäst får det att glöda konstant. 

 Förhandsrapporten från två hungriga karlar i fjällen säger dock att det blev succé! Har inte hunnit smaka själv, men middagen i morgon känns ganska given: min egenhändigt saltade och rökta älgsouvas! Stoltheten nästan pyser ur öronen! ;)

Kött fifan!

One Response

  1. Låter jätteintressant, snälla du låt oss veta och lägg gärna ut ett ”riktigt” recept. Bara ordet ”souvas” får mig nästan att boka en enkelbiljett…
    PS Ruskigt söt är han Sune med sina små ”boxarnävar”…

    Lisa 14 april, 2015 at 22:13 #

Lämna ett svar