Hen-debatten

Jag hade bestämt mig för att ignorera det. Hen alltså. Genusneutralt ord som syftar på en person utan att berätta om det är en man eller en kvinna. Men nu fick jag se en sida som nästan fick mig att tappa fattningen. Heneratorn. Tanken är att om man skaffar heneratorn så tar den automatiskt bort alla ”han” och ”hon” och byter ut dem mot ”hen”. Men varför? Och till vilken nytta? Är det här ett jävligt dåligt skämt?

Vi är födda med två olika kön, och nej, det ska inte spela någon roll om man är kvinna eller man i några avseenden. Jag kommer att ge mina barn möjlighet att leka med både bilar och dockor oavsett vilket kön de kommer att ha och kommer att klä dem i vilka färger som jag helst behagar för stunden. Men att ta av dem könen och helt enkelt ge dem ett samlingsnamn – hen – känns ju som att gå lite för långt. Och varför är detta nu helt plötsligt alldeles nödvändigt?

Jag kanske kommer att läsa det här inlägget om 20 år och tycka att jag var trångsynt. Må så vara. Men någon hen-förespråkare känner jag mig definitivt inte som i nuläget. Så banalt.

Vad säger mina engelska läsare om detta? Pågår samma debatt i era länder? Skulle vara intressant att höra er åsikt så lämna gärna en kommentar!

 

 

No comments yet.

Lämna ett svar