Gahkku

När jag var i Nikkaluokta sist hamnade jag mitt i ett gahkku-bak. Ylva hade glömt baka till lunchen de skulle äta dagen därpå, så hon slängde ihop en deg och jag hjälpte henne att grädda. Jag har aldrig bakat gahkku tidigare och fick en del tips som var rätt bra.

Jag googlade på recept och hittade ett med havregrynsgröt som grund, precis som Ylva sa att hon hade i sin. Sen fick jag känna mig fram lite på hur mycket mjöl som skulle i, för när jag hade haft i den mängd som stod i receptet hade jag mer en smet än en deg. Jag såg också till att arbeta degen lite längre än vad receptet sa, för jag gillar när brödet är lite segt. Sist men inte minst tog jag lite mer sirap än rekommenderat.

Resultatet? Det blev faktiskt riktigt, riktigt gott! Perfekt segt, precis lagom sötma och ganska lagom tjockt. Så kul!

Mitt recept, ca 10 bröd.

1,5 dl havregryn
3 dl vatten (gör en gröt av det i mikron)

3,5 dl ljummet vatten
25 gram jäst
Cirka 2 dl sirap
1 matsked salt
Cirka 12-13 dl mjöl

Lös upp jästen i vattnet och tillsätt sirap och salt. Häll i den svalnade gröten och mjölet. Ta inte allt på en gång, känn dig för lite. Den ska vara lite kladdigare än en bulldeg. Jag knådade degen i maskin i cirka 10 minuter. Jäs i en timme och dela degen i ungefär tio delar. Kavla med kruskavel till cirka 5 mm tjocka kakor, grädda i stekpanna på båda sidor tills brödet får fin färg. Låt svalna på galler.

No comments yet.

Lämna ett svar