Fisksoppan

Min svärfar är en jävel på att koka fisksoppa. Och den dagen man verkligen verkligen skulle vilja låna receptet, då sitter han i en solstol i Thailand. Så vad göra? Ja, jag satte mig och tänkte efter – vad smakar den? Vad brukar finnas i den? Jag menar, hur svårt kan det vara?

Fisk, champinjoner, pastafjärilar, morötter och selleri var jag ganska säker på. Basen? Förmodligen vatten, fiskbuljongtärningar och créme fraîche. Jag vet också att han brukar krydda med cayennepeppar. Med dessa gissningar svängde jag ihop en egen fisksoppa, och jag tror faktiskt jag lyckats efterlikna svärfars variant på många punkter. Utom två. Jag tror inte att han har vitlök i sin, och dillen kändes som en bra idé tills den låg i soppan.

Nåväl, en soppa blev det i alla fall, och god tror jag den blev också. Nu ligger jag på min nyligen införskaffade spikmatta med fötterna i högläge och väntar på att gubben ska komma hem. Förkylningen har blivit lite värre under natten, och en sån enkel sak som att åka och handla, plocka ur diskmaskinen och skala två morötter kommer att kräva en dusch senare ikväll. Helt sjöblöt i svett!

Så här gjorde jag:

1 finhackad vitlöksklyfta
3 morötter
2 stavar selleri
3-4 dl pastafjärilar
5 tärningar fiskbuljong
1 burk créme fraîche 34%
1 stor burk skivade champinjoner
Lax och torskrygg skurna i tärningar
Vatten

Finhacka vitlöken och låt den fräsa i lite olja i en lagom stor soppgryta. Fyll på med vatten, tror jag tog typ 2-3 liter. Tillsätt fiskbuljongtärningarna och koka upp. Börja med att koka pastan i buljongen. Mina pastafjärilar skulle koka i 10 minuter stod det på förpackningen, så efter ungefär halva tiden la jag i de hackade morötterna och sellerin. När pastan och grönsakerna nästan är färdiga lägger man i fisken och champinjonerna. Pytsa i créme fraichen, 1-2 teskedar dill (frivilligt), cayennepeppar och svartpeppar efter smak. Låt soppan koka upp igen. Fisken behöver dock inte många minuter innan den är genomkokt.

Servera med nymalen svartpeppar, en klick créme fraîche och ett gott bröd!

IMG_6472.JPG

No comments yet.

Lämna ett svar