Den parallella världen

Ända sedan Ryssland invaderade Ukraina i februari har ju varenda Jeppe fått vänja sig vid att saker inte är som de brukade vara. Maten är dyrare, elen ännu dyrare, bränslet är hysteriskt dyrt, och på grund av detta finns risk att företag går omkull – vilket kommer leda till ännu högre priser när urvalet blir mindre och konkurrensen urvattnas. Och även om jag ägnar rätt mycket tid till att grubbla (jag är sån av naturen) så pågår ett parallellt liv på sidan av detta. Ett där vi planerar konferens i London, bokar boende, rakar benen, går på konsert, funderar på fredagsmiddag, packar gympakläder och en frukt per dag till sonens skoldagar. Vi torkar snor, klipper häcken och gör oss redo för hösten. Och vad mer?

Vi har nog bara sett början till hur våra liv kommer förändras närmsta åren. Redan nu låter jag torktumlaren stå, släcker utomhusbelysningen när vi går och lägger oss och försöker att inte kasta någon mat vi handlar. Små uppoffringar, egentligen, men det är ändå en förändring i vårt beteende som troligen kommer kännas väldigt självklart om ett tag. Tvätta när elen är billigare, storkok när spisen och ugnen ändå är igång. Baka eget bröd?

Jag har vuxit upp under en tid som varit bland de bättre åren i vår nutidshistoria. Ung och lyckligt ovetandes om de konflikter som ändå fanns har vi varit otroligt bortskämda. Tagit saker för givna. Nu är det klimathot, rysshot, elbristhot, kärnkatastrofhot, flygkris, råvarubrist, lågkonjunktur, gängvåld, vårdkris, ja listan skulle kunna göras nästan hur lång som helst. Och hur förhåller man sig till det, att horisonten är mörkare än på väldigt länge? Man klipper häcken, oroar sig, torkar snor, planerar fredagsmiddagar, rakar benen och fortsätter förbereda sig för hösten. I den parallella världen.

No comments yet.

Lämna ett svar