Mästerkocken har varit framme

Fick ett sånt sug efter blomkålssoppa i eftermiddag, och eftersom jag ändå inte hade några andra middagsplaner bestämde jag mig ganska snabbt för att följa impulsen. Tittade på ett par olika recept och bestämde mig för att göra något mittemellan. Jag kan bara säga så mycket att jag åt två stora tallrikar och längtar redan till lunch i morgon. Så gott blev det! :)

Till fyra personer
Ett blomkålshuvud
En halv gul lök
10 cm purjolök
En stor vitlöksklyfta
Tre stora potatisar
En buljongtärning (jag tog hönsbuljong)
En liter vatten
Ett paket matlagningsgrädde
Vitt vin
Salt, vitpeppar
Smör till stekning

Hacka löken, finhacka vitlöken, skala och tärna potatisen, ansa blomkålen. Stek lök och vitlök med smör i en gryta utan att det får färg. Tillsätt vattnet och buljongtärningen, lägg i blomkålen och potatisen och låt allt koka tills det är mjukt. Dra grytan från plattan och mixa soppan till önskvärd konsistens. Tillsätt grädden och hetta upp soppan igen. Smaka av med vitt vin, salt och vitpeppar.

Soppan kan ätas både kall och varm, men jag föredrar den nog varm. Vill man så kan man toppa med exempelvis knaperstekt bacon och en klick crème fraîche.

Smaklig måltid!

20121013-004551.jpg

No comments yet.

Lämna ett svar